Kávové ESE PODy Bristot bezkofeínové Decaffeinato 50 kusov
Kód: 5556Podrobný popis
Bezkofeínová porciovaná mletá, bohatá aróma a intenzívna chuť.
Káva bez kofeínu je káva, z ktorej bol odstránený kofeín, resp. jeho koncentrácia znížená asi o 97%. Odporúča sa namiesto klasickej kávy spoločne s meltou alebo inými kávovinami bez kofeínu pre kardiakov a ľudí trpiacich hypertenziou. Na svetovej spotrebe kávy sa podieľa asi 10%. K dostaniu je ako klasická mletá káva, tak aj rozpustná. Jedna šálka (240 ml) bezkofeínovej kávy obsahuje zhruba 2 - 12 mg kofeínu, šálka klasickej kávy zhruba 100 mg a viac. Výrobu kávy bez kofeínu patentoval Ludwig Roselius v roku 1905.
Európsky proces je najčastejší postup výroby kávy bez kofeínu. Spočíva v tom, že sa ešte nepražená káva namáča vo vode a po roztvorení zeleného zrna premýva v metylénchloride. Ten absorbuje kofeín. Nakoniec sa káva opäť premyje vo vode a znova vysuší. Po tomto procese zostane káva aromatická as dobrou chuťou, iba s drobnými náznakmi chemickej príchuti v chuťovom dozvuku.
Švajčiarsky vodný proces sa zaobíde bez chemickej reakcie, ale výsledná káva je menej aromatická a má menej výraznú chuť. Káva je kompletne vylúhovaná v horúcej vode a pare a výluh je filtrovaný filtrami s aktívnym uhlíkom. Po odstránení kofeínu z výluhu sa v ňom kávové bôby opäť namáčajú a jeho nasatím opäť získavajú svoju arómu a chuť. Po usušení sa kávové zrná upražia. Nevýhodou tohto procesu je, že okrem kofeínu odstraňuje aj éterické oleje a arómy a káva je tak bez vône a chuti. Pre tento proces je vhodnejšia arabica ako robusta.
Dodatočné parametre
Kategória: | Kávové Pody Bristot |
---|---|
Hmotnosť: | 0.15 kg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.